Drie intensieve dagen

Zaterdagavond. Hehe, even bijkomen. De kinderen liggen op bed, het huis is redelijk aan kant. Alleen zometeen nog even m’n opdrachten voor maandag voorbereiden.

Dat was me wel een pittige start van de zomercursus (basisvaardigheden van lesgeven). Drie dagen achter elkaar de volle dag intensief aan het werk. En dan ’s avonds nog voorbereiden voor de volgende dag. Maar wat heb ik genoten, en wat heb ik zin in de laatste twee dagen.

We starten elke dag met theorie. Hoe bouw je een les op? Welke rollen heeft een leraar? En wat houdt bijv. de rol van gastheer in? Hoe stel je goede vragen? En dan ’s middags de praktijk. We zijn dan met de tien mbo-ers bij elkaar, en geven elkaar les. Wat een feest om ook de rol van student aan te nemen, vooral als de docent-in-wording-voor-de-klas aangeeft dat we eerstejaars niveau 2 moesten zijn. Ja, niveau-2 studenten laten zich over het algemeen gemakkelijk afleiden, zitten elkaar soms letterlijk in de haren, nemen orders soms erg letterlijk over. Erg leuk om dan tijdens het student-spelen ook de medestudent te observeren, en na de ‘les’ feedback te geven. Daar is ook alle ruimte voor, en alles gaat onder een vergrootglas. Heel leerzaam!

Mijn beurt om een les te geven komt waarschijnlijk maandag. Ik ga dus zometeen een onderwijsleergesprek voorbereiden, waar je door het stellen van vragen je studenten iets bijbrengt. Eigenlijk ook nog wel best spannend, om voorin de klas te gaan staan, maar iedereen moet door die spanning heen. Je ziet soms trillende handjes en rode blosjes hoor. Ik vind dat een hele troost, dat ik niet de enige ben. Het helpt ook om te relativeren.

Tot nu toe is de cursus dus erg geslaagd. Ik heb zin in het vervolg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *