De eerste dag

Nou, dat was dan de eerste lesdag. Toch wel lichtelijk gespannen reed ik naar school. Lekker op tijd, want stel je voor dat ik in de file zou staan, en m’n studenten stonden te wachten! Maar dat ging helemaal goed.

Nog even wat printen, dan naar het lokaal. Smartboard opstarten, ramen open. Want het was ’s morgens al warm in de klas, en dat werd er in de loop van de dag niet veel beter op. Omdat ik praktijkvakken geef, en de studenten daarbij bijna altijd computers nodig hebben, zit ik de hele dag in hetzelfde lokaal. Erg prettig!

Mijn eerste les begon het tweede uur. Dat was alleen mee de sprintklas, die doen een verkort traject. Negen leuke meiden, de meeste heel gemotiveerd. Leuk om les aan te geven! In de eerste les van elk vak is het hetzelfde verhaal. Uitleggen wat er zo ongeveer behandeld wordt, wat voor soort toets ze krijgen, waar het huiswerk staat. Ik merkte wel dat de meeste studenten erg graag zelf willen werken in de les, en niet al te lang naar mijn geklets willen luisteren 😀. Prima natuurlijk, het zijn niet voor niets praktijkvakken.

Bij het vijfde uur kwam de tweede klas ook het lokaal binnenwandelen.  Oef, de club was ineens dubbel zo groot. En de tweede klas had ik ook nog niet echt ontmoet, dus eerst kennismaken. Er werd mij meteen al meegedeeld dat niemand uit de tweede klas al wist wat ze na de opleiding ging doen. Okee dan. Werk aan de winkel, zou ik zeggen. Ik heb meteen al wel gemerkt dat de tweede klas een stuk rumoeriger is. Niet vervelend rumoerig, maar ze hebben elkaar gewoon veel te vertellen.
En er zitten ook echt een paar dames bij die hun woordje altijd klaar hebben. Gezellig, maar meteen ook een uitdaging om ze dan wel ook naar elkaar te laten luisteren.

Na een rustig uurtje met de eerstejaars (mijn slb-klas) nog twee uur een tamelijk saai, maar wel belangrijk en nuttig vak. Dat is wel veel gevraagd op de vrijdagmiddag van half drie tot vier uur. Maar eens kijken hoe we dat in het vervolg toch een beetje leuk kunnen houden.

Pffff.. en toen had ik me toch een zere voeten! Meteen een goede les, de volgende dag echt iets meer zitten en niet de hele dag aan een stuk door heen en weer lopen. Lopen hoort er wel bij natuurlijk, en het zal vast vanzelf ook wel wennen.

Toen ik thuiskwam was daar de volgende uitdaging. In onze kudde Schotse Hooglanders was een kalf geboren, waar het niet echt goed mee ging. Dat is de eerste keer dat we dat meemaken, normaal gesproken gaat het eigenlijk vanzelf goed met de kalfjes.

Deze keer dus niet, dus het land op met mijn man en een fles met melk. Allerlei spuiten mee, vitaminen, penicilline etc. De eerste dag van het leven van het kalf is echt minder goed verlopen dan mijn eerste dag als docent. We hopen dat ie het haalt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *