Het goede voorbeeld

Voor al wie jongeren begeleidt, opleidt of opvoedt: dit filmpje helemaal uitkijken zijn wellicht 15 zeer goed bestede minuten. Delen mag 😉

Geplaatst door Marc Goris op zondag 30 april 2017

Vandaag kwam dit filmpje voorbij via Facebook. Erbij stond vermeld: ‘Voor al wie jongeren begeleidt, opleidt of opvoedt: dit filmpje helemaal uitkijken zijn wellicht 15 zeer goed bestede minuten.’ Dus besloot ik om die 15 minuten te besteden aan het kijken van dit filmpje.

De spreker beschrijft de ‘millennials’, de ‘jeugd van tegenwoordig’. Hoe komt het dat het niet erg goed gaat met die groep? Steeds meer twintigers met een burn-out, depressies, zelfmoorden. Opgaand in telefoons, niet in staat om echt diep contact te maken. Ze missen sociale vaardigheden, ze missen de ‘kleine momentjes’ die helpen om te bouwen aan een onderlinge band.

Oeps, dit zette mij wel aan het denken. Want ja, door mijn bouwjaar val ik ook in de groep ‘millennials’. En dat is alleen maar een technisch gegeven, maar ik herken ook wel een aantal punten die de spreker beschrijft. Het terugdringen van verslavende social media is gewoon erg lastig. ‘All you want is to be liked’, om het maar te zeggen met John Piper uit dit Youtube-filmpje. (Als je tijd hebt, echt even kijken, ik vind het een zeer indrukwekkend filmpje!)

En dan ben ik dagelijks geroepen om een goed voorbeeld te geven aan mijn studenten. Om hen de juiste vaardigheden aan te leren. Dat maakt mij soms ook heel klein. Want wie ben ik, en doe ik het eigenlijk zelf wel goed? Zijn er momenten waarin ik me meer kan richten op de persoon tegenover me? Laat ik me niet veel te veel afleiden? Dit is zo’n filmpje waar tijdens het kijken goede voornemens ontstaan. En tegelijk voel ik me hierin ook afhankelijk van God. Als Hij me helpt, kan ik bouwen aan echte diepgaande contacten. En kan ik misschien ook wat vaker gewoon die telefoon negeren. Om zo een goed voorbeeld te zijn.

2 reacties

  1. Carin Zevenbergen

    Wat ontzettend leuk om jouw blog te lezen! Te meer omdat ik vanaf januari ook les hoop te geven op het MBO als docent secretariële vakken. Leuk om te lezen hoe jij deze nieuwe uitdaging ervaart. Op jouw advies zojuist ook het filmpje bekeken. Inderdaad erg inspirerend. Ik ben erg benieuwd naar alle nog komende verhalen en wens je veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *