O, hoorde dat ook bij mijn taken

Vlak voor de kerstvakantie kwam er een mailtje binnen met de titel ‘beroepenmarkt’. Heel vaag kwam mij iets bekend voor, vanuit een ver verleden. Dat bleek te kloppen, want het Driestar College, waar ik zelf ook op gezeten heb, houdt ieder jaar een beroepenmarkt met voorlichtingsrondes. En ja, dat deden ze in mijn tijd ook al. Ik weet nog hoe dat ging: met mijn moeder ’s avonds naar school, heel raar om in de auto in het donker naar school te gaan. Dat gaf een apart sfeertje, heel anders dan normaal overdag op de fiets. Allemaal leerlingen die. met hun ouders door de gangen liepen, op zoek naar het lokaal waar de voorlichting van hun voorkeur werd gegeven. Koffie en stands van verschillende scholen in de aula. Het staat me nog helder voor de geest, het heeft indruk gemaakt.

Je raadt het al, ik mocht nu een andere rol gaan vervullen. Zat ik lang geleden zelf aandachtig en stilletjes te luisteren naar de voorlichter, nu was ik degene die al die keurig luisterende meisjes probeerde te betrekken bij mijn presentatie. Ok, dat hoorde dus ook bij mijn taken. Een leuke toevoeging,  dit soort dingen is aan mij wel besteed! ?

Dus een presentatie in elkaar gedraaid, een quizje erbij. En hup, in de auto school. Laat er nu net op die avond een paar ongelukken gebeuren op de snelweg waar ik langs moest. Ik dacht toch echt dat ik het ruim gepland had. Maar nee, toen ik eindelijk een plekje voor m’n auto had gevonden, had ik nog vijf minuten. En het is ongeveer tien minuten lopen vanaf die parkeerplaats.  Oef, dat wordt rennen. Heul hard rennen.

En dus stormde ik net voor de eerste ronde begon met een knalrood hoofd het lokaal binnen, waar al verschillende mensen zaten te wachten. Maar ik had het gehaald, op tijd! Met gezwinde spoed de presentatie aangezet, en toen de bel ging, kon ik starten.

Ondanks m’n vliegende start (want geloof me, het duurde ongeveer de hele eerste ronde voordat m’n hartslag weer normaal was) genoot ik er toch enorm van. Want wat is dat leuk, leerlingen enthousiast maken voor je vak! Ze moeten nog een keuze gaan maken, staan zometeen op een kruispunt in hun leven. Ik ben dus nu letterlijk een wegwijzer. Mooi om te doen!

M’n quiz maakte het trouwens wel even lekker interactief, maar was misschien wel een beetje moeilijk. Wie weet het antwoord op vraag 1: (Let op, verboden te googelen):

In 1925 begon Adriaan Schoevers de eerste opleiding voor secretaresses. De meisjes leerden toen typen:

a. In aparte kamertjes

b. Op de maat van muziek

c. Met oordopjes in

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *