Gastles…? Waardevol!

Leuk, Petra Verbree kwam een gastles geven aan de studenten secretarieel. Via via was ik met haar in contact gekomen, en hadden we een afspraak gemaakt. Hoe leuk is dat, iemand die het werk doet, waarvoor jij wordt opgeleid. Veel praktijkervaring, hoe werkt het nu buiten school? De eerstejaars, sprint en derdejaars studenten zaten al keurig netjes te wachten in het lokaal.

Ze keken tamelijk afwachtend, en dat bleef ook zo. Petra installeerde haar presentatie, en ging aan de gang. Ze schetste enthousiast een beeld van haar leuke job, gaf weer waar de uitdagingen liggen, welke veranderingen zich in het management support-vak voltrekken. Ik was blij om te horen dat haar presentatie mijn woorden en aansporingen regelmatig onderstreepten. Ontwikkel jezelf! Wees een ICT-expert! Super als uit de praktijk bevestigd wordt dat we op school met de goede dingen bezig zijn.

Ken je dat gevoel, als je voor een onbekende groep staat, en ze kijken je alleen maar afwachtend aan? Dat je denkt, landen mijn woorden wel? Hoort iemand Ć¼berhaupt wat ik zeg? Voordat ik solliciteerde, heb ik een gastles gegeven bij een paar secretariĆ«le klassen op een roc in Rotterdam. Die gastles ging over de ‘eerste indruk’. Ik had precies dat gevoel, en ik denk dat Petra het nu ook had. Ik weet nog zo goed wat die docent in Rotterdam tegen me zei: het is echt leuk hoor, ze luisteren echt wel. Maar ik werd toch wel enigszins onzeker van al die zwijgende, kijkende meisjes.

Dus ik hoorde mezelf hetzelfde tegen Petra zeggen. Het was echt leuk hoor, hier hebben ze echt wat aan. Ik zei dat niet om Petra te pleasen. Ik zei dat omdat ik weet dat het waar is. Omdat ik inmiddels geleerd heb, in die zwijgende gezichten de geĆÆnteresseerde ogen te ontdekken. En omdat ik weet dat ze het soms best spannend vinden om een vraag te stellen, zeker als het lijkt of je de enige ben. Dat wat de groep doet, de groepsdynamica, op deze leeftijd erg, ERG belangrijk is. En je zag het ook gebeuren, toen het wat rumoeriger werd, toen iedereen aan het schrijven was, kwamen van de voorste banken een paar leuke vragen. En toen bijna iedereen het lokaal al uit was, naar de volgende les, kwamen twee eerstejaars studenten nog wat vragen aan Petra. En die zijn haar ook nog gaan opzoeken, om een interview met haar te hebben. Hoe leuk is dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *