‘Er is op de wereld…

maar één ding werkelijk en dat is de liefde. Hij had gelijk, de rest is altijd nonsens.’

Dat is het naschrift in het boek ‘De gelukkige klas’ van Theo Thijssen. Meester Staal, onderwijzer op een lagere school in Amsterdam heeft dan zelf zijn dagboek al afgesloten met deze legendarische woorden, die ook vandaag de dag nog inspireren: ‘M’n heerlijke, lieve, lastige stel, ik weet eigenlijk maar één ding: de jaar of wat dat ik jullie heb en dat jullie mij hebben, behoren wij enkel maar een gelukkige klas te zijn. En de rest is nonsens hoor, al zal ik jullie dat nooit zeggen.’

Op deze Valentijnsdag wil ik dit zeggen: deze vooroorlogse wijsheid, opgeschreven over een lagereschool-klas, geldt ook vandaag nog voor mijn mbo-klassen. Een van de docenten van de opleiding die ik volg zei het met deze woorden: ‘zonder relatie geen prestatie’. En wat is dan die relatie uiteindelijk voor mij?

Het is houden van mijn studenten. Van allemaal, van de grootste mond tot het kleinste hartje. Van de meiden die alles op hun slofjes doen tot degenen die met veel moeite zich door de leerstof heen worstelen en voor wie iedere voldoende een overwinning op zich is. Van de meiden die er met de pet naar gooien. Van de meiden die altijd geïnteresseerd zijn. Van de meiden die te porren zijn voor een geintje. Van de meiden die wantrouwig de wereld in kijken. Van allemaal.

Soms voelt het als mezelf uitleveren. Ik kan niets doen zonder mijn hart. Ik zou niet kunnen lesgeven zonder mijn hart. Dat is kwetsbaar. Dat is soms te emotioneel. Ach ja, ze nemen me dan ook maar zoals ik ben. Met hart en al.

Ik verbaas me er soms over hoe vaak die meiden naar elkaar roepen: ik hou van je, schatje, en nog meer van dat soort woorden. Het scheelt wel welke klas ik heb hoor ?, maar in sommige klassen hoort dit bij de klassentaal. In mijn klassen vroeger niet. Hielden we dan niet van elkaar? O vast wel, ik zie nog steeds regelmatig mijn vriendinnengroepje van het voortgezet onderwijs. Maar misschien was dit soort liefdestaal in mijn tijd wat meer gereserveerd voor de romantische liefde ❤? Er zit zeker een mooie kant aan deze taal. Er is op de wereld inderdaad maar één ding werkelijk, en dat is de liefde. En wat ben ik dan blij dat mijn studenten van elkaar houden. En wat wil ik dan mijn aller-uiterste best doen om hen gewoon een paar gelukkige jaren te geven. 

 

Ps: als je voor de klas staat, is ‘de gelukkige klas’ echt een must-read! Op Marktplaats zijn genoeg exemplaren beschikbaar!

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *