Twee ondernemers

Want krijg ik toch een energie van die stagebezoeken! Zo ontzettend leuk, zo verschillende plekken. Dat is trouwens ook het leuke aan mijn vak! Als managementassistente of secretaresse kun je in allerlei verschillende branches werken: zakelijk of non-profit, onderwijs, overheid, producten of diensten of stichtingen, je kunt altijd wel iets vinden wat bij je past.

Vorige week bezocht ik twee ondernemers. En ja, ook tussen ondernemers zit veel verschil. Gelukkig weet ik wel iets uit die wereld, want mijn man is ook zelfstandig ondernemer, en ik ben dus wel enigszins bekend met bijv. de belastingdienst, de gemeente met al zijn haken en ogen, wet- en regelgeving. Maar zoals ik al zei: niet een ondernemer is gelijk.

Ik toog dus vol goede moed op een zonnige dag richting Schoonhoven. Mooie plaats overigens, ik moest in de binnenstad zijn, mooie winkelstraat, geveltjes, gracht en oude kerk. Daar ging ik naar de Oude Apotheek, een ondernemerswinkel. Je kunt er werkruimte huren of vergaderingen houden, er zijn allerlei activiteiten voor ondernemers, voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een politiek café, en ga zo nog maar even door. Maar Lia Steeman, de praktijkopleider van mijn eerstejaarsstudent Nathalie, deed daarnaast nog veel meer dingen (onder welk woord kan ik dat vangen? Sociaal ondernemer komt misschien wel in de buurt). Wat een mooi mens, wat een harde werker, en het belangrijkst voor mij: wat is zij iemand van wie Nathalie veel kan leren! Erg leuk om haar te ontmoeten!

Overigens ben ik niet zo’n held in het achteruit parkeren midden op een toch wel steile brug, maar goed, auto stond. ☺ Dat hoort blijkbaar ook bij een historisch prachtig centrum. De volgende keer gaat het vast beter!

Op naar Moerkapelle, naar de Isolatiespecialist! Daar is Rachel nu bezig in haar derde stageweek, heel benieuwd hoe zij het maakt! M’n TomTom zei dat ik er was, en ik zag een dicht hek met een parkeerplaats en een loods. En ook wel een bord op de loods, maar was daar nu ook het kantoor? En hoe kwam ik dan op dat terrein? Eerst maar een stukje doorgereden, maar nee, hier werden de nummers toch echt te hoog. Weer terug, het moet daar bij dat hek zijn. Gelukkig kwam er net iemand naar buiten rijden, dus het hek ging open. Tja, dan rij ik er maar gewoon op, en ga ik eens kijken. Ik parkeerde, en ja, dat leek toch wel een deur naar een kantoor. En daar zag ik Rachel al aankomen, hier moet ik zijn!

Van binnen leek het inderdaad veel meer op een kantoor dan van buiten. Ik kreeg een rondleiding (pas op voor de hond ?), en daar kwam de stagebegeleider van Rachel al aan. Dat was de ondernemers zelf, en ik kon goed merken dat hij z’n zaakjes op orde had. Hij had een heel duidelijke visie op de begeleiding van studenten, en kreeg ook regelmatig stagiaires van mijn school over de vloer. Hij hand alleen nog nooit een eerstejaarsstudent gehad, en kwam daarom met een aantal goede feedback punten. Mooi als praktijkopleiders ook gewoon kritische vragen stellen, daar kan ik wat mee! Al kon ik wel merken dat Rachel het wel pittig vond; ook zij kreeg toch wel tamelijk ‘ongezouten’ feedback te horen. Toch was dat wel allemaal met de juiste grondtoon, gericht op het vooruit brengen van de student. Dan is het soms misschien wel even slikken, maar echt, Rachel, ik denk dat jij echt superveel gaat leren in deze stage!

Twee ondernemers. Verschillend, en toch ook veel overeenkomsten: hun gedrevenheid, hun visie op stagebegeleiding, hun harde werken. Fijn om kennis te maken, Petje af voor jullie allebei!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *