Er zat alleen maar een vuiltje in m’n oog

Vandaag moest ik surveilleren. Ook dat hoort erbij. Ik had echt te doen met de studenten, het was een toets waarvoor 4,5 uur (ja echt vier-en-een-half-uur ?) stond. De collega die de vorige keer deze toets surveilleerde had me al ingefluisterd dat ik aan het begin maar moest vragen wat ze halverwege wilden drinken. Even een appje naar de administratie, en daar kwam al een dienblad vol koffie en chocolademelk. Je probeert het dan toch een beetje dragelijk te maken hè.

Maar goed, ik had zodoende ook vier-en-een-half-uur de tijd om na te kijken, en dat was helemaal niet erg, want ik heb genoeg liggen. Nadat ik een aantal snelle toetsen had nagekeken ging ik aan de slag met het portfolio van het vak ‘Persoonlijke effectiviteit’. Dit is echt een vak voor de derdejaars studenten, weten wie je zelf bent, en wat jij kunt toevoegen als je straks de maatschappij in gaat. Zestien portfolio-opdrachten, het begin was al leuk. ‘Wat zou jij doen als alles mogelijk was?’ ‘Wat zou jij doen als je alles durfde?’ ‘Wat houd je tegen?’ En ‘Waar twijfel je over?’ Kernkwaliteiten, motivatie, feedback, effectieve gedachten, van alles komt er dan langs. De ene student is daar beter in dan de andere. Maar ik was telkens weer ontroerd, getroffen, onder de indruk. (Ja, ik weet dat ik soms nogal overdreven emotioneel ben, daarom  maakte ik mezelf maar wijs dat ik af en toe een vuiltje in m’n oog had. En wist je dat je dan meestal ook je neus moet snuiten?)

Later dacht ik: wat een vertrouwen. Wat een vertrouwen hebben die studenten om dit soort persoonlijke, soms bijna intieme gedachten over hun verlangens, hun twijfels, hun toekomstplannen, te delen met het papier en het daarna gewoon te uploaden in het “anonieme” schoolsysteem. Wat openden ze soms hun hart en hun ziel, voor zichzelf (want uiteindelijk is dit portfolio natuurlijk voornamelijk bedoeld voor hun persoonlijke ontwikkeling), maar ook voor mij. Bedankt meiden.

En uiteraard heeft iedereen een voldoende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *