Hoog en laag?!

Op het internet en LinkedIn is sinds een paar dagen een discussie aan de gang rondom deze video:

Marianne Zwagerman (innovatiestrateeg) betoogt hierin dat de scheiding die wij in Nederland hebben gemaakt tussen hoog- en laagopgeleide mensen zeer kwalijk is. Ik ben het met haar eens. Hoog en laag impliceert een rangorde, alsof mensen met een praktische opleiding minder en met een theoretische opleiding meer waard zijn. Studenten op het mbo hebben hier soms best last van. Één van de belangrijkste dingen waar ik dat aan merk, is dat mijn secretaresses vinden dat ze niet de benaming ‘professional’ verdienen, dat secretaresse geen ‘vak’ is. Ze denken dat iedereen wel kan wat zij leren, of ze gebruiken de opleiding Managementassistente alleen als opstap naar het hbo, om zo ook ‘hoog-opgeleid’ te worden.

Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk mag je doorleren op het hbo als je je mbo-diploma in je zak hebt. Als jij je graag wilt verdiepen, specialiseren in een richting die jij interessant vindt, nou, mijn zegen heb je! Maar dan blijft tegelijkertijd de waarde van het mbo-diploma als een paal boven water staan. De fijne praktische vaardigheden die je daar leert, notuleren, organiseren, gastvrouw zijn, plannen, communiceren, geen enkel bedrijf kan zonder!

Wat mij betreft heeft Marianne beslist een goed punt. ‘Praktisch en theoretisch opgeleide mensen’ doet veel meer recht aan de werkelijkheid dan hoog- en laagopgeleid. Tegelijk vind ik dat Marianne doorslaat en woorden gebruikt die niet respectvol zijn naar iedereen. Ze wil iemands ‘kop eraf hakken’, heeft iemand nodig met ‘handjes’ en geeft nogal af op de opleiding Vrijetijdsmanagement. De keiharde, soms kwetsende taal die ze gebruikt (waarvan in de media alleen gezegd wordt dat Marianne niet politiek correct is) ontkracht haar oproep en dat vind ik jammer. Je kunt ook een punt maken en tegelijk respectvol over ieder ander blijven spreken.

Nu moet ik alleen nog op zoek naar een manier om mijn meiden ervan te overtuigen dat de benaming ‘professional’ zeker ook van toepassing is op een goede secretaresse of managementassistente!

2 reacties

 1. Pauline Nieuwhof

  Beste Arine,
  Ik las vandaag in het Onderwijsblad over je site en ben meteen vanaf het begin gaan lezen. Ik rond nu bijna mijn tweede jaar lerarenopleiding af en ben sinds ik met stages begon als een blok gevallen voor het mbo, dus ik herken heel veel in je blog. Heel fijn!
  Met bovenstaand stuk ben ik het helemaal eens (niet alleen met Mariannes pleidooi maar ook met je beschrijving over haar taalgebruik.) Wat me doet denken: ik noem mijn meiden (en die enkele jongen die zorg & welzijn doet) altijd studenten, en word daar vaak in gecorrigeerd: alleen hbo of zelfs alleen universiteit zou studenten hebben. Maar ik vind: als je na de middelbare school nog een studie doet, ben je per definitie een student.
  Hoe denk jij daarover?

  • Docent

   Hoi Pauline, wat leuk dat je mijn blog hebt gevonden! Bedankt voor je leuke reactie!
   Ik noem ze ook altijd studenten hoor, dat is bij ons op school heel gewoon. Nog nooit commentaar op gehad! Ik vind het een bijzonder standpunt, dat alleen hbo’s of universiteiten studenten zouden hebben. Wat zou het op het mbo dan moeten zijn, leerlingen? Dat hoort in mijn beleving echt bij het VO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *