Hoog en laag?!

Op het internet en LinkedIn is sinds een paar dagen een discussie aan de gang rondom deze video:

Marianne Zwagerman (innovatiestrateeg) betoogt hierin dat de scheiding die wij in Nederland hebben gemaakt tussen hoog- en laagopgeleide mensen zeer kwalijk is. Ik ben het met haar eens. Hoog en laag impliceert een rangorde, alsof mensen met een praktische opleiding minder en met een theoretische opleiding meer waard zijn. Studenten op het mbo hebben hier soms best last van. Één van de belangrijkste dingen waar ik dat aan merk, is dat mijn secretaresses vinden dat ze niet de benaming ‘professional’ verdienen, dat secretaresse geen ‘vak’ is. Ze denken dat iedereen wel kan wat zij leren, of ze gebruiken de opleiding Managementassistente alleen als opstap naar het hbo, om zo ook ‘hoog-opgeleid’ te worden.

Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk mag je doorleren op het hbo als je je mbo-diploma in je zak hebt. Als jij je graag wilt verdiepen, specialiseren in een richting die jij interessant vindt, nou, mijn zegen heb je! Maar dan blijft tegelijkertijd de waarde van het mbo-diploma als een paal boven water staan. De fijne praktische vaardigheden die je daar leert, notuleren, organiseren, gastvrouw zijn, plannen, communiceren, geen enkel bedrijf kan zonder!

Wat mij betreft heeft Marianne beslist een goed punt. ‘Praktisch en theoretisch opgeleide mensen’ doet veel meer recht aan de werkelijkheid dan hoog- en laagopgeleid. Tegelijk vind ik dat Marianne doorslaat en woorden gebruikt die niet respectvol zijn naar iedereen. Ze wil iemands ‘kop eraf hakken’, heeft iemand nodig met ‘handjes’ en geeft nogal af op de opleiding Vrijetijdsmanagement. De keiharde, soms kwetsende taal die ze gebruikt (waarvan in de media alleen gezegd wordt dat Marianne niet politiek correct is) ontkracht haar oproep en dat vind ik jammer. Je kunt ook een punt maken en tegelijk respectvol over ieder ander blijven spreken.

Nu moet ik alleen nog op zoek naar een manier om mijn meiden ervan te overtuigen dat de benaming ‘professional’ zeker ook van toepassing is op een goede secretaresse of managementassistente!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *