Hoe gaat dat dan… lesgeven met warm weer

En dat terwijl de meeste studenten liever op het strand zouden liggen. Ik niet hoor, ik houd niet zo van het strand.

Vandaag weer eens een ‘hoe gaat dat dan’. Niet dat er zo veel opzienbarend nieuws over te brengen is, want ik denk dat iedereen dit wel kent. Met die warmte van afgelopen week heeft toch bijna niemand meer zin om hard te werken?

Maar we bekijken het vandaag even vanuit een ander perspectief. Namelijk dat ik als docent toch wel het idee had dat ik de trage hersens een beetje in beweging moest brengen. Niet dat ik het de studenten misgun om eens lekker sloom te zijn hoor, dat is soms best fijn. Maar ja, dat gebeurt al vaak genoeg, en met nog tweeënhalve week te gaan tot de laatste toetsweek moet er toch wel het een en ander gebeuren.

En dan zie je je als docent tot de zware taak gesteld om niet alleen jezelf, maar ook een klas studenten te motiveren om iets te gaan doen. Gedurende de dag wordt dat steeds moeilijker, want het wordt namelijk ook steeds warmer. Omdat wij een soort tijdelijke huisvesting hebben, klopt de airco niet meer helemaal. Daardoor is het in sommige lokalen best wel warm, en kun je dus ook wel vergeten om het nog koel te krijgen.

Toch aan de slag, en proberen positief te blijven. Want als ik ook ga zeuren en klagen, is het hek van de dam, en kan ik net zo goed naar huis gaan. Sommige lessen vallen mee, dan wordt er toch best nog wel gewerkt. Tijdens andere lessen komt er zomaar een student binnen met een doos ijsjes, dat is ook heeeeeel fijn natuurlijk. Sommige docenten gingen naar buiten met hun klas; als dat kan is het natuurlijk een heel goed idee! Bij mijn lessen heb ik bijna altijd de computer nodig, dus dan is naar buiten niet haalbaar. De warmte negeren, dat werkt ook nog wel eens. Een keertje extra water halen. En ja, je hebt dan uiteindelijk ook nog de klassen die het oplossen met gewoon ouderwets een paar uur spijbelen om naar het strand te gaan. Tja, wat moet je daar nu van zeggen?

Je kunt heel hard je best doen, en je studenten opjagen om te werken. En je kunt een beetje een relax-modus kiezen, maar dan toch zorgen dat er wel iets gedaan wordt. Ik kies de laatste optie, omdat ik denk dat de eerste niet werkt.

Afbeeldingsresultaat voor tipsOk, en nu wil ik heel graag tips. Want wie weet wordt het in die laatste tweeënhalve week nog wel een keer zo warm. Ik ben benieuwd, kom maar op!

2 reacties

 1. 1. Platte daken van scholen nat laten spuiten. Dat helpt echt.
  2. Raadpleeg bij twijfel de hitte-index. https://www.weeronline.nl/Hitte-index-Hoe-ervaren-wij-warmte/3107/0 (Deze geeft aan hoe je de warmte ervaart en of er een serieus gevaar is voor oververhitting).
  3. Studenten met overgewicht of chronische ziekte echt in de gaten houden. Zij lopen meer risico op oververhitting in een heel erg warm lokaal.
  4. Tropenrooster
  5. Creatieve buitenles in schaduw als temperatuur in het lokaal de 26 graden haalt
  6. Is de temp. hoger dan 30 graden in het lokaal? Dan naar huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *